Fra skitse til lærredet

– hvordan griber du det an?

En skitse kan laves med det formål at få et bestemt udtryk op på lærredet, men du kan også lave en tegning af noget som du gerne vil have op på lærredet – dette kalder jeg også for en skitse. Hvis det ikke giver mening, så håber jeg at du bare kan se forskellen mellem at du laver et maleri hvor du ser noget i det, som du lige må skitsere før du maler videre, eller du laver en skitse først også laver et maleri ud af den.

Fremgangsmåden for mig er den samme.

Skitsen popper frem på lærredet

Jeg er meget inspireret af svampe og laver altid et utal af skitse af forskellige sorter som efterfølgende kan poppe frem på lærredet når jeg er i min proces.

Når jeg begynder at arbejde, starter jeg legende op og på et tidspunkt må legen stoppe for at det kan tørre. I denne tørreperiode, lader jeg øjet vandre på de forskellige mønstre der danner sig i billedet – nogen gange vender jeg lærredet mange gange for at se noget for mig. Pludselig ser jeg formen af en svamp og jeg fanger den med en let malestreg fra penslen, en poscatusch eller andet der kan skitsere det op jeg har set. Jeg har altid min skitsebog i hånden når jeg arbejder på denne måde, så jeg hele tiden kan se skitser fra egen skitsebogmønstrene i billedet og samtidig overfører skitsen på lærredet.

Herefter kan jeg arbejde videre med en skitse på lærredet. Jeg forholder mig til formerne i en svamp og prøver ikke at kopier en skitse fra min skitsebog.

Træn motivet ind i hånden

Når du laver skitser, så får du bevægelsen og formen ind i hånden og hvis du tillader at intuitionen leder hånden, så skal det nok gå.

Jeg arbejder også nogle gange den anden vej rundt, nemlig ved at starte et maleri op, jeg ser noget og laver en skitse af det før jeg gør det til virkelighed på lærredet. Dette sker oftes når der er en form eller et mønster jeg gerne vil mestre og som ikke helt ligger i hånden endnu.

Du kan se hvordan i videoen her. Jeg skitsere fra 3:33 minutter inde i videoen. Herefter går jeg inden for og overfører det til lærredet.

I undervisningsvideoen “Vilde valmuer” øver du dig også i at skitsere motivet bare med pensel, før du overfører det til det færdige maleri – se e-kurserne her.

– Husk at have det sjovt når du udvikler dit talent

/Din Underviser Helen Nielsen