temaudstilling

Kan du deltage i en udstilling, der har specifikke krav til udtryk som du ikke maler i dag?

Ja det kan du godt. Hvis du tænker ’YES en fed udfordring’, så må du prøve at deltage. Det ville jeg have gjort.

Udstillingerne kan have forskellige navne, men udgangspunktet er at de opfordrer kunstnere til at komme med deres bud på et forudbestemt tema.
De udstillinger jeg tænker på er temaudstillinger der ønsker fortolkninger af f.eks.  H.C. Andersens fortællinger eller den aktuelle censureret særudstilling som CPH Art Space afholder for at fejre mandekroppen.

Behøver du så at have malet en mandekrop før udstilling – næh egentlig ikke, men du skal gøre det godt nok til at blive optaget af en jury.
Ikke alle temaudstillinger har jury og der er masser af mulighed for at deltage i udfordringer i temaer du aldrig har bevæget dig i før.

Jeg planlægger selv at deltage i en Temaudstilling ”lilla” som afholdes af kunstforeningen jeg er tilknyttet. Temaudstillingens navn er lilla men udtryksformen og fortolkningen er helt op til kunstneren selv. Der er altid spænding i luften ved indleveringen af værkerne, da det ikke er til at vide hvordan andre har fortolket emnet og hvad de medbringer af kunstnerformer.
Sidste gang jeg deltog i kunstforeningens temaudstilling var emnet ”meloner” hvor jeg bidrog med 2 værker, begge værker er solgt i dag. Se dem her.Forgabt i Vand

Hvordan finder du en temaudstilling?

Hold kontakt med dit netværk af kunstnere, din lokale kunstforening, forskellige kunstnergrupper på facebook, medier som kunstneravisen og gør det kendt for din omverden at du leder efter udstillinger.

Hvordan arbejder du med et emne for at deltage i en temaudstilling?

  1. Undersøg udstilling
    har de krav til udtryksform, kræver de noget af dig som kunstner, har de en jury – hvem er de, er de journalister, underviser, kunstner. Hvilke udstillinger ”plejer” udbyderen af temaudstillingen at have?
  2. Brainstorm på temaet
    Når du kender til udstillingen, udbyderen og indholdet, så ved du noget om det niveau du skal ligge dig på og hvor meget energi udstillingen kræver.
    Leg med temaet og se hvilke udtryksformer det kan have. For eksempel havde temaudstillingen med titlen ”meloner” mange bud på betydninger og udtryksformer.
    Hvis temaet, er et helt nyt emne for dig som f.eks. mandekroppen, så vil jeg foreslå at du holder dig til et medie du kender, hvis du arbejder i akrylmaling til dagligt, så hold dig til det. På den måde kan du arbejde dig mere ned i teamet. Hvis det derimod er et tema som ’lilla’ giver det mere plads til at du også kan eksperimentere med andre medier som f.eks. skulpturer i hønsenet.

Uanset hvilket medie eller udtryksform dit værk får, så sørg altid for at tænke på at det skal kunne udstilles og at der er mange andre end dig der udstiller. En skulptur skal kunne stå af sig selv på et podie, et maleri der skal kunne hænge på væggen i en snor og dit navn, værkerets titel samt pris skal fremgå tydeligt.
Det lyder simpelt, og det skal nok gå selvom du glemmer det, du bliver bare så stresset på afleveringsdagen hvis du glemmer det.

Har du nogle oplevelser fra temaudstillinger, så hører jeg gerne om dem, bare skriv til mig på [email protected]

/Billedkunstner Helen Nielsen